Ce sunt microundele și cum funcționează un cuptor cu microunde?

28/08/2019
de catre test netsiter
Ce sunt microundele și cum funcționează un cuptor cu microunde?

Cuptorul cu microunde a devenit un echipament electrocasnic atât de obișnuit într-o bucătărie modernă încât nu ne mai întrebăm nici ce sunt microundele și nici cum funcționează un astfel de cuptor. Îl folosim la încălzirea rapidă a alimentelor, pentru gătit – mai ales în zilele călduroase de vară, pentru că nu degajă căldură - sau pentru decongelat. Microundele par un mic miracol modern care ne ușurează viața printr-o metodă pe care multe persoane nu o cunosc. E bine însă să avem curiozitatea de a înțelege cum funcționează un cuptor cu microunde, pentru că astfel vom avea un răspuns clar la controversa dacă microundele dăunează sau nu sănătății.


Ce sunt microundele?

cuptor cu microunde cu grill cu usa deschisa

Microundele sunt unde (radiații) electromagnetice de diferite frecvenţe sau lungimi. În funcție de acestea din urmă sunt împărțite în mai multe categorii, de la radiații electromagnetice de frecvență joasă, până la cele înalte. Microundele au o gamă largă de utilizări. Sunt folosite la radare, emisie radio sau pentru televiziune, la telefonie mobilă, în domeniul îngrijirii sănătății și în bucătărie, la cuptorul cu microunde. De fapt, suntem înconjurați de microunde, chiar dacă nu ne dăm seama de acest lucru. Ne bronzăm, pentru că asupra pielii acționează ultravioletele, care sunt tot unde electromagnetice. Iar când schimbăm canalele tv cu telecomanda, folosim tot microundele. De-a lungul timpului, în urma descoperirilor științifice (unele pur întâmplătoare, cum este cazul cuptorului cu microunde), radiațiile electromagnetice și-au găsit diferite aplicații în viața cotidiană. Ne vom opri asupra uneia dintre acestea, cu care suntem mai mult decât familiarizați.


Cum funcționează un cuptor cu microunde?

cuptor cu microunde Hendi cu lumina in interior

Ne încălzim astăzi alimentele la cuptorul cu microunde datorită descoperirii întâmplătoare pe care a făcut-o inginerul american Percy L. Spencer în 1946. În timp ce acesta testa niște tuburi radar cu magnetron, ciocolata pe care o avea în buzunar s-a topit. Intrigat de întâmplare, Spencer a așezat în apropierea magnetronului boabe de porumb. Acestea s-au transformat în floricele. Inginerul american a mai încercat o dată experimentul cu un ou, care a început să tremure, iar apoi coaja a explodat. Împreună cu un coleg, Spencer a inventat cuptorul cu microunde în anul următor. Avea să-l și testeze într-un restaurant din Boston. Prima variantă a cuptorului cu microunde costa 5000 de dolari și avea o înălțime de un metru optzeci.

Ce a descoperit inginerul american a fost principiul de bază al funcționării cuptorului cu microunde. Microundele sunt generate în cuptor de un dispozitiv numit magnetron. Pereții metalici ai cuptorului reflectă undele electromagnetice în mod repetat, până ce acestea sunt absorbite de alimente. Microundele determină moleculele de apă din alimente să se rotească foarte rapid, iar în urma frecării dintre ele se produce căldură. Astfel vom prepara o omletă în câteva secunde, vom încălzi laptele sau cafeaua. Undele electromagnetice invizibile ochiului uman fac posibile toate aceste lucruri. Iar acum, pentru că am descoperit ce sunt microundele, nu ne rămâne decât să alegem un cuptor care să corespundă exigențelor noastre.