Friteuza este tipul de electrocasnic ales de multe familii care vor să scurteze, pe cât posibil, timpul de pregătire a meselor, iar astfel se explică și popularitatea lor.
Dacă ne gândim că friteuzele nu sunt o opțiune valabilă pentru cei care vor să se hrănească sănătos, trebuie să știm că modelele profesionale apărute în ultimii ani pe piață sunt gândite astfel încât să fie folosită o cantitate mai mică de ulei sau chiar deloc. De asemenea, contează foarte mult și tipurile de ulei utilizate la friteuză. Să descoperim câteva dintre tipurile de ulei care se folosesc la friteuză și avantajele lor.
Uleiul de palmier are câteva atuuri
față de alte tipuri de uleiuri folosite la prăjirea alimentelor. În primul
rând, este foarte rezistent la temperaturi înalte, iar punctul de ardere este
atins la 230°C. Uleiul de palmier nu pătrunde în alimente, are un gust neutru
și nu își schimbă culoarea la gătit. Însă este bine să alegem varianta
nerafinată, nehidrogenată, pentru că este mult mai sănătoasă.
Este considerat varianta optimă de
prăjire a alimentelor. Nerafinat, atinge punctul de ardere la 177°C și își
păstrează calitățile nealterate chiar și după o folosire mai îndelungată. Uleiul
de cocos are multiple beneficii asupra sănătății, mai ales dacă alegem tipul
extravirgin și nehidrogenat. Este un ulei care este metabolizat rapid, iar
grăsimile conținute de el sunt transformate în energie. Din această cauză, este
recomandat în curele de slăbire, cu atât mai mult cu cât elimină și pofta de
dulce. La gătit, uleiul de cocos păstrează aroma alimentelor și le conferă o
crustă frumoasă.
Este cunoscut faptul că uleiul de măsline
este unul dintre cele mai sănătoase tipuri de uleiuri. Conține vitamina E și K,
iar proporția între acizii grași Omega 6 și Omega 3 este foarte echilibrată. Îl
putem folosi și pentru friteuză, însă doar atunci când gătim la temperaturi
joase, pentru că își pierde calitățile nutritive. Uleiul de măsline extravirgin
are punctul de ardere la o temperatură mai scăzută, de 160°C, iar cel virgin la
216°C.
Uleiul de avocado este mai puțin cunoscut la noi, deși este un ulei la fel de sănătos ca cel de măsline. Are efect benefic asupra sănătății sistemului cardiovascular și reduce colesterolul și trigliceridele. Gustul uleiului de avocado este delicat, iar punctul de ardere este unul dintre cele mai înalte - 271°C. Este plin de nutrienți și grăsimi mononesaturate, sănătoase, dar este mai scump decât alte tipuri de uleiuri.
Friteuzele pot fi simple,
cu un singur coș de prăjire sau
duble,
cu două coșuri. Friteuzele funcționează în baza unui principiu foarte simplu:
uleiul se toarnă în recipient având grijă să nu fie sub semnul de nivel minim
sau deasupra celui maxim. Nu este indicat să folosim grăsime vegetală solidă la
friteuză, pentru că există riscul de stropire. Dacă totuși vrem să o folosim,
ne asigurăm că este la temperatura camerei. O introducem în friteuză, înțepăm
cu furculița în mai multe locuri, închidem capacul, iar apoi setăm temperatura.
Este recomandat ca, atunci când umplem rezervorul cu ulei,
friteuza să fie scoasă din priză. După această etapă, se pune capacul și se
poate băga ștecherul în priză. Se setează termostatul la temperatura dorită și
se apasă comanda de pornire. Când se termină prăjirea alimentelor, trebuie
apăsat întâi butonul de oprire și abia
apoi se scoate friteuza din priză.
Trebuie să avem o atenție sporită atunci când prăjim alimente
congelate. Stratul de gheață se îndepărtează de pe acestea și este preferabil
să scoatem coșul din friteuză pentru a le adăuga, altfel este posibil ca uleiul
să împroaște. Odată introdus în friteuză coșul de prăjire, ne asigurăm că nu se
depășește nivelul maxim. Este preferabil să prăjim cantități mai mici de
alimente, pentru că rezultatele vor fi mult mai bune.
În cartea cu instrucțiuni de folosire sunt trecute timpul de
gătire și temperatura potrivite pentru fiecare tip de alimente (legume – 3
minute la 150°C, pește, între 3 – 5 minute la 150°C etc).
Uleiul nu trebuie schimbat după fiecare folosire. În funcție
de tipul de ulei folosit și alimentele pe care le prăjim se poate schimba la un
interval mai lung sau mai scurt. Dacă gătim carne sau pește, uleiul va necesita
înlocuire mai frecventă. În schimb, dacă-l folosim doar pentru cartofi și
alegem și un tip de ulei adecvat (spre exemplu, de cocos) putem schimba uleiul
și după câteva luni.
Unele tipuri de friteuze sunt dotate cu robinet de scurgere a uleiului, pentru ca înlocuirea să fie mai facilă. Nu este recomandat să turnăm ulei proaspăt peste cel deja folosit. Multe dintre friteuzele profesionale beneficiază de o zonă rece a aparatului, tocmai pentru a menține cât mai mult calitățile uleiului folosit.
Informații
Servicii clienți
Contact