În ajun de sărbători, trecem în revistă prăjiturile festive și torturile pe care avem de gând să le punem pe masă de Crăciun și Anul Nou. Pavlova este o prăjitură spectaculoasă, un tort Diplomat, la fel. Dar unde să mai găsești frișcă bună, „ca pe vremuri”? Poți să o faci chiar tu, fără efort, cu mixerul, iar rezultatul te va mulțumi și pe tine și, cu siguranță și pe invitații la masă. Frișca de casă este naturală și o poți aromatiza și îndulci după gust. Cum se face frișca? Iată cele mai simple metode!
Cu un mixer performant la îndemână, să prepari frișcă de casă este foarte ușor. Ai nevoie
doar de smântână pentru frișcă, pe care o găsești de cumpărat la orice supermarket,
de un strop de zahăr pudră și, eventual, vanilie. Nu trebuie confundată
smântâna pentru frișcă cu cea fermentată, care este mai acrișoară, nici cu
frișca lichidă.
Aceasta este o rețetă culinară care merită
încercată, pentru că gustul diferă radical de ceea ce poți găsi gata preparat
la magazin.
1 l smântână pentru frișcă cu minimum 30 – 35 % grăsime
50 g zahăr pudră
Miezul de la o păstaie de vanilie (opțional)
Înainte de
preparare, smântâna pentru frișcă se ține la frigider pentru minimum 4 ore. Și
smântâna și vasul în care o preparăm trebuie să fie reci, pentru a obține rapid
o frișcă cu textură catifelată, dar fermă. Se mixează smântâna la viteză mică
1, 2 minute, ca să se omogenizeze, apoi se crește treptat viteza. Când frișca
devine fermă, se adaugă zahărul pudră și vanilia. Se continuă mixarea încă 5,
10 secunde. Important! Frișca nu trebuie mixată foarte mult, pentru că se
transformă în unt!
Spre
deosebire de frișca vegetală, cea obținută din smântână se mixează doar până în
momentul când s-a legat și este fermă. Altfel, se separă zerul de unt. Dacă
observăm că frișca începe să se taie, trebuie oprită mixarea. Se toarnă puțină
smântână nebătută și se amestecă ușor, manual, cu telul în formă de pară.
Dacă zerul
s-a separat în mod clar de unt, amestecul nu trebuie aruncat. Se poate obține
unt de casă, care poate fi aromatizat cu ierburi sau poate fi folosită frișca pe post
sos pentru prăjituri.
Să prepari o
rețetă de desert cu multă frișcă de casă nu este complicat dacă știi câteva
trucuri și tehnici simple.
Dacă știi cum se face frișca de casă o poți folosi în variate moduri, nu doar pentru ornarea prăjiturilor. Se poate adăuga la micul dejun peste clătite, fructe, în cafea, se poate prepara mousse de ciocolată și chiar unt dulce.
Sursă foto: Pixaby
Informații
Servicii clienți
Contact