Cum se face frișca? Iată cele mai simple metode!

13/12/2019
de catre Daniela Petrescu
Cum se face frișca? Iată cele mai simple metode!

În ajun de sărbători, trecem în revistă prăjiturile festive și torturile pe care avem de gând să le punem pe masă de Crăciun și Anul Nou. Pavlova este o prăjitură spectaculoasă, un tort Diplomat, la fel. Dar unde să mai găsești frișcă bună, „ca pe vremuri”? Poți să o faci chiar tu, fără efort, cu mixerul, iar rezultatul te va mulțumi și pe tine și, cu siguranță și pe invitații la masă. Frișca de casă este naturală și o poți aromatiza și îndulci după gust. Cum se face frișca? Iată cele mai simple metode!

Cum se face frișca - retetă simplă de făcut acasă!

mixer de mana Hendi

Cu un mixer performant la îndemână, să prepari frișcă de casă este foarte ușor. Ai nevoie doar de smântână pentru frișcă, pe care o găsești de cumpărat la orice supermarket, de un strop de zahăr pudră și, eventual, vanilie. Nu trebuie confundată smântâna pentru frișcă cu cea fermentată, care este mai acrișoară, nici cu frișca lichidă.

Aceasta este o rețetă culinară care merită încercată, pentru că gustul diferă radical de ceea ce poți găsi gata preparat la magazin.

Ingrediente

1 l smântână pentru frișcă cu minimum 30 – 35 % grăsime

50 g zahăr pudră

Miezul de la o păstaie de vanilie (opțional)

Mod de preparare

Înainte de preparare, smântâna pentru frișcă se ține la frigider pentru minimum 4 ore. Și smântâna și vasul în care o preparăm trebuie să fie reci, pentru a obține rapid o frișcă cu textură catifelată, dar fermă. Se mixează smântâna la viteză mică 1, 2 minute, ca să se omogenizeze, apoi se crește treptat viteza. Când frișca devine fermă, se adaugă zahărul pudră și vanilia. Se continuă mixarea încă 5, 10 secunde. Important! Frișca nu trebuie mixată foarte mult, pentru că se transformă în unt!

persoana care inmoaie capsuna in frisca

Ce faci dacă frișca se transformă în unt?

Spre deosebire de frișca vegetală, cea obținută din smântână se mixează doar până în momentul când s-a legat și este fermă. Altfel, se separă zerul de unt. Dacă observăm că frișca începe să se taie, trebuie oprită mixarea. Se toarnă puțină smântână nebătută și se amestecă ușor, manual, cu telul în formă de pară.

Dacă zerul s-a separat în mod clar de unt, amestecul nu trebuie aruncat. Se poate obține unt de casă, care poate fi aromatizat cu ierburi sau poate fi folosită frișca pe post sos pentru prăjituri.

persoana care toarna frisca cu sifon Hendi

Trucuri și tehnici ca să prepari cea mai bună frișcă

Să prepari o rețetă de desert cu multă frișcă de casă nu este complicat dacă știi câteva trucuri și tehnici simple.

  • Smântâna pentru frișcă se ține la frigider câteva ore înainte de a fi preparată
  • Vasul în care se pregătește frișca trebuie să fie rece și încăpător. Se poate pune la frigider pentru jumătate de oră.
  • Trebuie aleasă o smântână cu peste 30% grăsime
  • Telul sau paletele de mixer trebuie să fie curate și uscate
  • Smântâna se bate întâi la viteză mică, apoi se poate crește progresiv
  • Frișca nu trebuie îndulcită cu zahăr tos sau îndulcitori lichizi, pentru că se taie

Dacă știi cum se face frișca de casă o poți folosi în variate moduri, nu doar pentru ornarea prăjiturilor. Se poate adăuga la micul dejun peste clătite, fructe, în cafea, se poate prepara mousse de ciocolată și chiar unt dulce.

Sursă foto: Pixaby