Vase pentru cuptorul electric. Cele mai bune variante!

02/10/2019
de catre Ligia Chelmea
Vase pentru cuptorul electric. Cele mai bune variante!

Gătitul la cuptor este o modalitate rapidă de a prepara o mâncare gustoasă, mai ales atunci când ești presat de timp. Pește, friptură, legume crocante, sufleuri, budinci și prăjituri, toate ies senzațional la cuptor. Iar dacă avem și vasele potrivite pentru a le găti, rezultatul este cu atât mai bun. Există o mare varietate de vase termorezistente potrivite pentru a găti la cuptorul electric sau cel cu gaz. Noi vă prezentăm astăzi cele mai bune variante!

Tipuri de vase termorezistente pentru cuptorul electric

vas din portelan termorezistent hendi cu carne si legume si capac alaturi

Vasele de gătit pentru cuptor se pot alege în funcție de mai multe criterii. Sursa de căldură este unul dintre acestea. Pentru cuptoarele electrice sau cu gaz se pot folosi aceleași tipuri de vase, însă, dacă dorim să pregătim ceva la cuptorul cu microunde, trebuie să ținem cont că metalul nu este potrivit. Dimensiunile vasului se aleg în funcție de preparatul pe care dorim să-l gătim. Dacă vrem să facem legume, vom alege o tavă fără o înălțime prea mare, dar dacă ne e poftă de o budincă de praz, că tot e sezonul, vom alege un vas mai încăpător.

Materialele din care sunt realizate vasele termorezistente, fie că este vorba despre tăvi sau diferite forme de copt, au diferite proprietăți, care contribuie la desăvărșirea gustului preparatului. Spre exemplu, este binecunoscut faptul că sarmalele ies delicioase dacă sunt gătite într-un vas de lut sau porțelan. Să descoperim care sunt cele mai bune vase pentru cuptor.

Tăvi termorezistente din porțelan

tava portelan termorezistent cu manere hendi cu lasagna si rosii

Porțelanul este unul dintre materialele termorezistente preferate atât de bucătarii profesioniști, cât și de amatori. Porțelanul este un material care reține bine căldura, astfel încât timpul de coacere este scurtat cu cel puțin 30%. De asemenea, intensifică savoarea preparatelor, făcându-le mai suculente și fragede. Vasele de porțelan sunt rezistente la uzură, la șocuri termice și pot suporta o temperatură până la 600°C, mai ales dacă sunt realizate din porțelan ultrarezistent. Le găsim într-o mare varietate de forme – dreptunghiulare, ovale, tip ramekin – și de dimensiuni potrivite pentru orice preparat.

Tăvi de copt din aluminiu

tava aluminiu de copt baghete hendi

Aluminiul este un material des folosit pentru fabricarea tăvilor pentru cuptor, pentru că este bun conductor de căldură și asigură coacerea uniformă. Aluminiul reflectă căldura iar preparatele gătite într-o astfel de tavă nu se lipesc. Suplimentar, unii producători adaugă un strat antiaderent, de teflon tăvilor de aluminiu, pentru un plus de siguranță a procesului de gătire. Ideale pentru pizza, pentru că asigură o coacere uniformă, sunt și tăvile produse din oțel aluminizat. Tăvile din aluminiu nu ruginesc, sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni și pot fi folosite în diverse scopuri. Spre exemplu, cele proiectate special pentru coacerea baghetelor.

Tăvi de copt din email

tava din email hendi

Tăvile de copt emailate sunt realizate, în general, din metal, fontă, oțel sau alte materiale, care sunt îmbrăcate într-un strat de email pentru a nu influența gustul mâncării. Tăvile din email rezistă la temperaturi înalte, de până la 800°C și sunt potrivite atât pentru cuptoarele electrice, cât și pentru cele cu gaz.

Tăvi de copt din inox

tava din inox hendi cu manere

Inoxul este un material rezistent și ușor de întreținut astfel încât este preferat în bucătăriile profesioniste. Tăvile realizate din acest material pot fi spălate în mașina de spălat vase, nu se deformează și sunt rezistente la lovituri. De altfel, oțelul inoxidabil rezistă cu succes la temperaturi extreme, foarte crescute sau scăzute (de la -40°C la 300°C). Grosimea inoxului este și ea importantă când alegem o astfel de tavă, pentru că, din ce e mai gros, din aceea tava este de o calitate mai bună.

Cele mai bune tăvi pentru cuptor se aleg în funcție de câteva criterii importante:

  • Materialul din care sunt fabricate trebuie să fie rezistent la temperaturi mari
  • Să fie fabricate din materiale antiaderente sau protejate cu un strat antiaderent
  • Sunt foarte utile tăvile dotate cu mânere
  • Să nu se deformeze
  • Să asigure coacerea uniformă
  • Să se întrețină cu ușurință

Dacă vom avea în vedere aceste criterii, putem fi siguri că achiziționăm cele mai bune tăvi de cuptor pentru preparate delicioase.