Care sunt timpii de gătire pentru tehnica Sous-Vide

01/07/2021
de catre Daniela Petrescu
Care sunt timpii de gătire pentru tehnica Sous-Vide

Rezervată odinioară doar specialiștilor în arta culinară, Sous-Vide este o tehnică de gătit care presupune utilizarea unui control de mare precizie a temperaturii și prepararea lentă, în apă, a alimentelor pentru a obține rezultate imposibil de atins prin alte metode. Restaurantele de fine dining folosesc frecvent această modalitate de gătire. Show-urile culinare se întrec în a prezenta mâncăruri spectaculoase preparate astfel, iar relativ recent, tehnica gourmet folosită în marile restaurante a dobândit tot mai mulți adepți și e folosită în bucătăriile de acasă cu același succes ca în cele profesionale. E nevoie doar de aparate specializate, respectarea unor timpi de gătire Sous-Vide, iar rezultatul va întrece așteptările.

Sous-Vide reprezintă un mod sănătos de a găti. Mâncărurile au gust mai intens și își păstrează calitățile nutritive. În plus, e foarte simplu să obții cele mai bune rezultate, dacă ești dotat cu echipamentele de bucătărie necesare acestui mod de a prepara mâncarea. Din anii 70, de când a fost descoperită, tehnica Sous-Vide s-a extins din bucătăria franceză în cea a lumii întregi. Iar apariția pe piață a unor aparate de gătit Sous-Vide accesibile, dar și de calitate a făcut ca granița bucătăriei profesionale să fie depășită. Fiecare bucătar amator poate găti ca un chef la el acasă dotat cu un aparat de vidat și altul de preparare în vid a mâncărurilor.

Ce este tehnica Sous-Vide

stick Sous Vide de la Hendi, carne, peste, legume si ierburi aromate

Stick-ul iVide de la Hendi pentru gătire Sous-Vide are opțiune de conectare Wi-Fi la aplicațiile Android sau IOS

Propriu-zis, tehnica de gătire Sous-Vide se referă la procesul de sigilare a alimentelor într-o pungă vidată și apoi prepararea lor în apă a cărei temperatură e atent controlată. De altfel, „Sous-Vide” înseamnă în limba franceză „în vid”. Metoda a fost adoptată în 1974 de cheful francez Georges Pralus în restaurantul său Troisgros din Roanne. El a descoperit că foie gras-ul gătit în această manieră își păstrează mai bine aspectul original, nu scade în greutate în timpul preparării și are o textură mai plăcută. Ulterior, chef Bruno Goussault, un alt pionier al acestei tehnici, a dezvoltat timpii optimi de gătire Sous-Vide și a ajutat mulți alți bucătari profesioniști din mari restaurante să deprindă metoda.

Carnea gătită astfel este sigilată în pungi vidate împreună cu marinadă, ierburi aromate sau condimente și apoi e cufundată în bazinul aparatului Sous-Vide. Așadar, nu există niciun contact cu suprafețe metalice încălzite, cu flacără deschisă, abur sau fum, iar apa nu atinge niciodată temperatura de fierbere. Carnea este gătită progresiv și controlat, într-un timp mai îndelungat. Aceasta îi conferă acea savoare unică atât de apreciată.

Așadar, pentru a găti la Sous-Vide trebuie respectate următoarele etape:

 • Alimentele – carne, pește sau legume – se condimentează și se pun în pungi speciale, care se videază cu ajutorul aparatului de vidat
 • Se pregătește cuva cu apă a aparatului Sous-Vide
 • Se așază alimentele în compartimente
 • Se setează timpii de gătire Sous-Vide și temperatura, apoi se închide aparatul
 • Preparatele Sous-Vide se pot ulterior finisa, în tigaie, pe aragaz, pentru a căpăta crustă rumenă;

Timpii de gătire pentru tehnica Sous-Vide

Aparat de vidat Hendi si produse vidate

Aparatul de vidat profesional Hendi Kitchen Line poate fi folosit pentru pregătirea alimentelor în vederea gătirii Sous-Vide, dar și pentru conservarea produselor

Ca să obții fripturi suculente, cu arome intense sau legume perfect gătite, setările de timp și temperatură trebuie respectate întocmai. Aceasta dovedește că bucătăria nu este numai o artă a gustului desăvârșit, ci și o știință. Chef Bruno Goussault, cel care a studiat timpul optim de gătire Sous-Vide pentru fiecare tip de aliment, a fost nu doar bucătar, ci și om de știință și inventator. Din fericire, astăzi lucrurile sunt foarte simple. Aparatele de gătit Sous-Vide vin însoțite de ghiduri de utilizare în care sunt precizate temperaturile optime pentru fiecare tip de aliment, așa încât tot ce ai de făcut este să respecți recomandările.

Pe Hendi.ro găsești echipamente de gătit Sous-Vide prevăzute cu baie de apă, dar și stick-uri de gătire Sous-Vide, ideale atât pentru bucătăria profesională, cât și pentru cea de acasă. Multe dintre aceste modele sunt aparate inteligente, cu conectivitate Wi-Fi, display digital și multiple dotări de siguranță. Iar dacă nu știi exact ce să gătești Sous-Vide alege aparate cu rețete implicite. Unele produse de acest gen de pe Hendi.ro conțin până la 600 de sugestii de preparare a alimentelor.

Timpii de gătire pentru carnea de vită

Sous-Vide este o metodă excelentă de a găti carnea de vită, care este astfel mult mai fragedă și aromată decât preparată prin alte metode. Odată ce ai asezonat friptura de vită, tot ce ai de făcut este să adaptezi timpul și temperatura la rezultatul pe care dorești să-l obții. Pentru o friptură de vită:

 • Rare - 54°C – 1 oră
 • Medium - 58°C – 1 oră
 • Well Done - 68°C – 1 oră

Timpul este estimativ, pentru fripturi cu o grosime de 2,5 cm. Dacă bucata de carne este mai groasă, timpul se dublează. De asemenea, depinde și ce tip de carne de vită este aleasă. Cea marmorată, cu bucăți de grăsime inserată va fi mai gustoasă și se va face mai rapid spre deosebire de cea cu tendoane.

Timpii de gătire pentru carnea de porc

aparat de vidat Hendi, sparanghel vidat, capsune vidate

Aparatele de vidat de la Hendi te ajută să prelungești de 5 ori prospețimea alimentelor

În funcție de cum îți place friptura de porc, timpii de gătire la aparatul Sous-Vide variază între o oră și 4 ore. Astfel, pentru o friptură de porc:

 • Rare, suculentă și fragedă - 54°C – 1 – 4 ore
 • Medium Rare - 60°C – 1 – 4 ore
 • Medium- well - 66°C – 1 – 4 ore
 • Well-Done - 71°C – 1 – 4 ore

Timpii de gătire pentru carnea de oaie

Carnea de oaie sau miel, mai grasă, asezonată cu rozmarin, cimbru sau mentă este delicioasă gătită la Sous-Vide. Respectă instrucțiunile din manualul de utilizare a mașinii de gătit, iar rezultatul va fi unul excepțional. Pentru o friptură de miel/oaie:

 • Medium - 58°C – 1 oră
 • Well Done - 68°C – 1 oră
 • Medium-Rare - 52°C – 2 ore jumătate

Timpii de gătire pentru carnea de pește

Între carnea de pește gătită Sous-Vide și cea preparată prin orice alte metode este o diferență considerabilă. În primul rând, la Sous-Vide nu există porțiuni gătite excesiv, cum se întâmplă în cazul peștelui prăjit, spre exemplu. Carnea va avea o textură plăcută, la fel de pătrunsă și în mijloc și spre părțile exterioare. De asemenea, peștele nu se usucă și nu scade în volum gătit Sous-Vide. Timpii de preparare diferă foarte mult, în funcție de tipul de pește ales. Astfel:

 • Codul se gătește în 30 de minute la 65°C
 • Macroul – 13 minute - 55°C
 • Merluciul – 12 minute - 60°C
 • Somonul – 14 minute - 65°C
 • Bibanul de mare – 12 minute – 60°C

Timpii de gătire pentru legume

Prin tehnica de gătire Sous-Vide se pot prepara și legume, o garnitură excelentă pentru carne. Astfel:

 • Morcovii se gătesc în 20 de minute la 85°C
 • Dovleceii – 20 minute - 85°C
 • Ciupercile – 15 minute - 85°C
 • Conopida – 40 minute - 85°C
 • Mazărea congelată – 15 minute - 85°C
 • Cartofii – 50 minute – 90°C
 • Cartofi întregi – 3 ore - 85°C

Care sunt beneficiile gătitului Sous-Vide

Aparat Sous Vide Hendi cu pungi cu alimente

Aparatul de gătit Sous-Vide Hendi Cookmania permite o setare foarte precisă a temperaturii

Gătitul Sous-Vide a devenit o metodă din ce în ce mai populară datorită avantajelor sale evidente. Este un stil foarte confortabil de a prepara mâncarea, care este totodată gustoasă și sănătoasă. Iată care sunt principalele beneficii ale gătitului Sous-Vide:

 • Aromele și proprietățile nutritive ale alimentelor sunt păstrate, pentru că sunt folosite temperaturi mici de gătire
 • Mâncarea e mai sănătoasă și mai dietetică; nu e necesar adaos de grăsimi
 • Carnea e gătită uniform, în profunzime
 • Controlul precis al temperaturii previne gătirea insuficientă sau excesivă
 • Alimentele nu pierd în greutate când sunt gătite Sous-Vide
 • Este un stil de gătit ultraconfortabil, fără mirosuri sau mizerie în bucătărie
 • Rezultatele obținute sunt excepționale, cu minimum de efort – practic, mâncarea se face singură.

Dacă ești în căutarea unui aparat de gătit Sous-Vide, pe Hendi.ro găsești absolut tot ce ai nevoie: echipamente Sous-Vide cu baie de apă sau stick-uri Sous-Vide care folosesc tehnologii de ultimă generație, seturi de pungi vidate netede sau gofrate și aparate de vidat. Cu astfel de dotări, tot ce ai de făcut este să setezi timpii de gătire Sous-Vide și temperatura și te poți bucura de preparate ca la un restaurant de fine dining!


Comment-uri

Nici o postare găsită

Adaugă un review