Plita cu inducție – Ghid complet: avantaje, accesorii și tehnici

03/12/2019
de catre Daniela Petrescu
Plita cu inducție – Ghid complet: avantaje, accesorii și tehnici

În ultimii ani, plitele cu inducție au devenit în România un echipament de bucătărie din ce în ce mai apreciat de utilizatori, datorită avantajelor lor incontestabile și designului modern. Plita cu inducție funcționează în virtutea unui principiu inovator, are un raport calitate-consum excelent, iar pierderile de căldură sunt aproape inexistente. Pentru bucătăriile profesionale sau cele casnice, plita cu inducție a devenit un aparat care își demonstrează utilitatea la fiecare folosire. Pentru a alege cele mai bune modele, vă prezentăm un ghid complet al avantajelor, accesoriilor și tehnicilor care stau la baza funcționării plitei cu inducție.

Ce este plita cu inducție?

plita cu inductie Hendi

Plita cu inducție este un tip de plită electrică ce funcționează prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului de gătit. Acesta trebuie să aibă baza dintr-un material feros. Transferul de căldură prin inducție este o metodă de încălzire instant și foarte eficientă, pentru că pierderile de căldură sunt inexistente. Din aceste motive, plita cu inducție este prima opțiune pentru bucătăriile profesionale.

Avantajele unei plite cu inducție

Plita cu inducție are un design foarte plăcut și elegant, se montează ușor și se întreține cu minimum de efort. Însă nu acestea sunt principalele sale avantaje, ci faptul că nu pierde căldură și conferă siguranță maximă în timpul utilizării.

În cazul unei plite pe gaz, energia este transformată în căldură, care apoi este direcționată spre vasul de gătit. În acest mod, până la 60% din energie se pierde, iar procesul de gătire durează mai mult. Prin intermediul sursei electromagnetice, plita cu inducție transferă căldura direct spre vasul cu baza din material feros, iar pierderile sunt, practic, minime.

Un alt avantaj este siguranța în utilizare, mai ales în familiile în care există și copii mici. Transferul de căldură făcându-se direct spre vas, zonele din vecinătatea acestuia rămân reci la atingere, așa încât nu există pericolul de a ne frige.

plita cu inductie profesionala Hendi cu tigaie cu somon

Cât consumă o plită cu inducție?

Una dintre întrebările frecvente ale cumpărătorilor se referă la consumul unei plite cu inducție. Spre deosebire de o plită electrică obișnuită, plita cu inducție are un consum mai mic datorită randamentului superior: preparatele se gătesc și de două, trei ori mai repede. Cât privește comparația cu o plită cu gaz, consumurile sunt similare, doar că procesul de gătire este mai rapid în cazul plitei cu inducție.

Cum funcționează plita cu inducție?

Încălzirea cu inducție presupune un câmp magnetic de înaltă frecvență și un vas din material feros. Pentru crearea câmpului magnetic este folosită o bobină alimentată de un circuit electronic. Câmpul electromagnetic de înaltă frecvență intră în vasul de gătit realizat din material feromagnetic și generează un curent circular. Astfel, căldura generată la baza vasului se tranferă și către conținutul acestuia.

oale pentru plita cu inductie Hendi

Oale și cratițe care se folosesc la plita cu inducție

Oalele și cratițele folosite la acest tip de plită trebuie să fie compatibile cu inducția electromagnetică. Acestea trebuie să fie confecționate integral sau doar la bază dintr-un material feromagnetic, altfel plita cu inducție nu funcționează. Oalele și cratițele compatibile cu acest sistem de gătire sunt din oțel emailat, fontă sau oțel inoxidabil special.

cratita pentru plita cu inductie Hendi

Alte vase pe care le poți utiliza pe plita cu inducție

Achiziționarea oalelor și cratițelor special concepute pentru plita cu inducție nu este o problemă. Producătorii din domeniu au creat vase de gătit din aluminiu sau cupru, care nu sunt materiale feromagnetice. Însă, au inclus mai multe straturi de materiale în compoziția lor (de la 3 și până la 6, 7), iar unele dintre acestea sunt feromagnetice. Este foarte simplu să descoperim dacă o oală sau cratiță poate fi folosită la plita cu inducție: dacă un magnet se lipește de baza oalei, aceasta este compatibilă cu inducția electromagnetică.