Cu ce se curăță tigaia de ceramică?

10/01/2020
de catre Daniela Petrescu
Cu ce se curăță tigaia de ceramică?

Tigăile de ceramică au devenit din ce în ce mai populare în ultimul timp, cu atât mai mult cu cât trendul alimentației sănătoase a devenit mai puternic. Contează nu doar ce ingrediente folosim la prepararea mâncărurilor, ci și în ce le gătim. Ceramica este un material la fel de sănătos precum lutul sau piatra, iar savoarea mâncărurilor gătite în astfel de vase se păstrează bine. Însă, o tigaie antiaderentă din ceramică trebuie folosită conform instrucțiunilor de utilizare, pentru a păstra intactă suprafața ceramică. Curățarea în mașina de spălat vase este nerecomandată astfel încât vă prezentăm mai jos soluții practice și eficiente de curățare a tigăilor ceramice.

Cu ce soluție cureți tigaia de ceramică?

tigaie ceramica Hendi

Stratul ceramic trebuie protejat împotriva deteriorării astfel încât nu se recomandă curățarea tigăilor cu detrgenți puternici sau soluții abrazive. Din această cauză e preferabil ca tigăile din ceramică să nu se curețe în mașina de spălat vase decât dacă se folosește un detergent cu o acțiune mai blândă.

Cel mai eficient mod de a curăța tigaia ceramică este cu ajutorul apei călduțe și a unui burețe moale. Dacă s-au prăjit mâncăruri grase, precum carne, cârnați, slănină și există depuneri de arsură pe vas, tigaia poate fi lăsată la înmuiat cu apă călduță și câteva picături de detergent de vase. Se șterge apoi cu un burete moale sau cu o lavetă și se clătește.

Dacă pe tigaie au rămas pete, se pun două linguri de oțet din vin alb, se încălzește vasul pe foc, apoi se clătește cu apă rece. Tigaia își va recăpăta imediat luciul inițial.

Cum protejezi tigaia de ceramică?

tigaie ceramica electrica Hendi

O tigaie profesională din ceramică este un echipament de bucătărie de cea mai bună calitate. Este un vas de gătit ecologic, în care mâncarea se prepară sănătos. Stratul ceramic are proprietăți antiaderente și tocmai din această cauză trebuie prevenită deteriorarea sa.

Ca să protejezi tigaia de ceramică :

  • Nu folosi ustensile din metal când o utilizezi, ca să nu zgârii învelișul ceramic
  • După folosire, las-o la răcit înainte să o speli
  • Nu tăia preparatele când acestea sunt încă în tigaie
  • Folosește doar ustensile din lemn, plastic sau silicon la utilizarea tigăii
  • Nu supraîncălzi tigaia dacă este goală
  • Nu o curăța cu detergenți foarte puternici sau soluții abrazive
  • Când o depozitezi, asigură-te că suprafața ei nu intră în contact cu alte vase, care ar putea să o zgârie.

Cum înlături grăsimea arsă de pe tigaia de ceramică?

O tigaie de ceramică este antiaderentă. Însă anumite alimente grase, precum carnea, cârnații, jumările, chiftelele pot lăsa depuneri care să se transforme în arsuri. Spre deosebire de o tigaie obișnuită, o tigaie ceremică se va curăța ușor dacă nu lăsăm resturile de mâncare să se întărească. În tigaie se toarnă puțină apă călduță și se lasă pe aragaz să dea într-un clocot. Depunerile se vor desprinde cu ușurință. Se șterge apoi tigaia cu un burete moale și se clătește cu apă caldă.

set tigai de ceramica Hendi

Care sunt cele mai bune tigăi ceramice?

Majoritatea tigăilor de acest tip sunt fabricate din aluminiu sau alt metal, apoi învelite în strat ceramic. Acest fapt ajută procesul de gătire, pentru că aluminiul, spre exemplu, este un material bun conductor de căldură, la fel ca și ceramica. Iar straturile ceramice au și proprietăți antiaderente, sunt sănătoase și ecologice.

Cele mai bune tigăi ceramice sunt cele cu 3 straturi nano-ceramice, potrivite pentru toate sursele de încălzire, atât aragaz clasic, cu gaz, cât și plită electrică sau cu inducție. În tigăile care au mai multe straturi ceramice se poate găti fără ulei, iar performanțele lor în bucătărie sunt net superioare celor de teflon.

Tigăile reprezintă unele dintre echipamentele indispensabile într-o bucătărie profesională sau casnică, iar cele din ceramică reprezintă unele dintre cele mai populare inovații tehnologice. Achiziționarea unei astfel de tigăi reprezintă un pas spre o alimentație mai sănătoasă. Iar dacă se respectă instrucțiunile de utilizare și știm și cu ce se curăță eficient tigaia de ceramică , aceasta poate fi folosită fără probleme ani la rând.