Cum alegi cel mai bun deshidrator de alimente pentru gustări delicioase și sănătoase

16/07/2020
de catre Daniela Petrescu
Cum alegi cel mai bun deshidrator de alimente pentru gustări delicioase și sănătoase

Ca metodă de conservare, deshidratarea alimentelor se folosește din cele mai vechi timpuri. Însă, dacă în trecut razele soarelui erau principalul agent de deshidratare, astăzi există tehnologii performante, de mare putere, care pot usca alimentele în doar câteva ore. Astfel, ne putem bucura de gustul fructelor și legumelor specifice verii și în miez de iarnă, fără a apela la modalități complicate de conservare sau la ajutorul aditivilor și conservanților. Să descoperim în ce constă procesul de deshidratare a alimentelor, care sunt beneficiile sale și top 3 deshidratoare de alimente recomandate de Hendi!

Ce este un deshidrator de alimente și cum te poate ajuta

Pentru iubitorii de alimentație sănătoasă, deshidratorul este un aparat care nu poate lipsi din bucătărie. Cu ajutorul lui putem usca fructe proaspete, legume, pește, carne, ierburi aromate și chiar aluat dospit. Deshidratorul usucă alimentele cu ajutorul aerului cald, fără a le răpi aromele și nutrienții. Astfel, când sunt folosite în mâncăruri sau deserturi, acestea sunt mai proaspete și mai gustoase decât dacă le-am fi conservat sau congelat. De fapt, acesta este și principalul avantaj al deshidratării alimentelor: conservăm fără a utiliza aditivi alimentari, zahăr sau sare, iar alimentele își păstrează intactă valoarea nutrițională și aroma.

Deshidrator de alimente cu 9 tăvi, 700 W, Hendi Kitchen Line

Deshidrator de alimente cu 9 tăvi, 700 W, Hendi Kitchen Line

Cum funcționează un deshidrator de alimente

Principiul după care funcționează un deshidrator este acela al uscării alimentelor prin extragerea apei din ele, fără însă a distruge enzimele. Acest lucru este posibil datorită faptului că alimentele nu sunt încălzite la temperaturi mari. Alimentele care urmează a fi deshidratate se așază în tăvile deshidratorului, se setează temperatura potrivită, iar aerul cald se va dispersa în interiorul aparatului. Timpul necesar pentru deshidratarea fiecărui aliment este trecut în manualul de utilizare al acestui electrocasnic. Astfel, alimentele cu conținut mai mare de apă se vor deshidrata mai greu, iar cele cu mai puțină apă în compoziție vor sta mai puțin în deshidrator.

Care este procesul de deshidratare a alimentelor

Prin procesul de deshidratare a alimentelor este extras tot conținutul de apă din acestea. Iar datorită faptului că alimentele sunt uscate, nici bacteriile și nici enzimele din compoziția lor nu mai pot să le degradeze. Uscarea alimentelor cu ajutorul deshidratorului este un proces în întregime controlat. Putem seta temperatura, iar timerul ne va avertiza când trebuie să le scoatem din aparat. Aceasta este și principala diferență între a usca fructe și legume la cuptor sau la deshidrator. La cuptor nu avem un perfect control asupra temperaturii, iar alimentele nu sunt uscate cu aer cald. Și o diferență importantă mai ales pe vreme caniculară: deshidratorul nu iradiază căldură în jur.

Beneficiile alimentelor deshidratate. De ce să investești într-un deshidrator?

Fructele și legumele deshidratate sunt nu doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Un fapt interesant este că procesul de deshidratare crește concentrația de nutrienți, inclusiv vitamine și minerale, un motiv în plus să le consumăm astfel. Printre beneficiile principale ale alimentelor deshidratate se numără:

  • Sunt mai ușor de digerat și mai sănătoase decât cele proaspete
  • Conferă de patru ori mai multă energie decât cele proaspete
  • Au un conținut mai ridicat de nutrienți decât cele proaspete
  • Sunt 100% naturale
  • Îmbunătățesc digestia

Să investim într-un deshidrator de alimente se poate dovedi de fapt o economie pe termen lung. Fructele uscate sunt destul de scumpe în magazine, dar odată ce am achiziționat un deshidrator, le putem prepara singuri oricând. Chips-urile din fructe sau legume sunt gustari sănătoase și sățioase, iar fructele uscate într-un bol cu iaurt și cereale constituie un mic dejun care ne conferă energie pe termen lung. De asemenea, dacă dispunem de o cantitate mai mare de pește, spre exemplu, îl putem usca și folosi chiar și după câteva luni în mâncăruri delicioase.

Set 5 x suporturi antiaderente pentru tăvile de copt, grătare și deshidratoare

Set 5 x suporturi antiaderente pentru tavile de copt, gratare si deshidratoare

Cum alegi cel mai bun deshidrator alimentar

Deshidratoarele de alimente sunt disponibile într-o mare varietate de forme, dimensiuni, putere, număr de tăvi etc. Firește, cel mai bun deshidrator este cel care are un raport corect calitate/preț și satisface întru totul cerințele clienților. Așadar, este necesar să decidem cât de mult vom folosi aparatul și în funcție de aceste criterii să achiziționăm deshidratoare cu un număr mai mic sau mai mare de tăvi. O familie cu alimentație raw vegană va folosi intensiv un astfel de electrocasnic. Dincolo de criteriile subiective, când achiziționăm un deshidrator trebuie să ținem cont de:

  • Calitatea materialelor de fabricație
  • Puterea motorului
  • Număr de compartimente
  • Garanție
  • Formă și dimensiuni

Numărul compartimentelor

Numărul de compartimente ale deshidratoarelor variază între 4 și 10. Hendi pune la dispoziția clienților săi deshidratoare de alimente cu 6, 7, 9 sau 10 compartimente. Aceste compartimente sunt de fapt grilele pe care sunt așezate alimentele ce urmează a fi uscate. Este important materialul din care sunt fabricate acestea, preferabil este inoxul și, de asemenea, spațiul dintre ele, în cazul când vrem să uscăm alimente mai voluminoase.

Garanția

În general, producătorii acordă pentru acest tip de echipament o garanție de minimum 2 ani. Există și producători care garantează funcționarea fără probleme a deshidratorului 3 ani. Cu cât este mai extinsă garanția, cu atât mai mult avem certitudinea că am achiziționat un produs de calitate.

Forma și dimensiunile

Deshidratoarele de alimente pot fi de dimensiuni mai mari – cu un număr sporit de compartimente – sau mai mici. În privința formei, pot fi circulare, ca un cilindru sau pătrate, ca o cutie. Deshidratoarele de alimente în forma unei cutii au avantajul că spațiul dintre tăvi este mai mare, iar fluxul de aer cald vine din spate, ceea ce asigură o distribuire uniformă a căldurii.

Alte criterii

Unul dintre criteriile esențiale atunci când alegem un deshidrator este calitatea materialelor folosite. Dacă pentru carcasa echipamentului este folosit inoxul sau plasticul ABS de calitate, avem certitudinea rezistenței aparatului. Este important ca tăvile pentru deshidratare să fie din inox și să se curețe ușor.

Puterea motorului este esențială pentru eficiența unui astfel de aparat. Multe deshidratoare au o putere situată între 200 – 400W. Hendi pune la dispoziția clienților săi deshidratoare cu un randament ridicat, de mare putere, între 500 și 1000W. Când alegem deshidratorul se recomandă să ne asigurăm că puterea acestuia este reglabilă, iar dacă avem la dispoziție și un panou digital de comandă ne va fi cu atât mai ușor. Un deshidrator performant este dotat și cu timer, iar dacă ușa echipamentului este transparentă și putem urmări tot procesul e cu atât mai bine.

Top 3 deshidratoare de alimente recomandate de Hendi

1. Deshidratorul de alimente Hendi Profi Line are o putere a motorului de 1000 W și 10 tăvi inox de 400 x 395 mm. Grilele sunt distanțate uniform, ușor de îndepărtat și de curățat. Interiorul și exteriorul echipamentului sunt fabricate din inox de calitate superioară, la fel și grilele pentru uscarea alimentelor. Este dotat cu panou de control digital, timer reglabil până la 24 de ore, cu trepte de 30 de minute, temperatură reglabilă de la 35°C la 75°C, cu creșteri de 5°C, iar ventilatoarele silențioase circulă aerul cald pentru un rezultat uscat uniform, fără a fi nevoie să se rotească tăvile. Datorită ușii transparente procesul de deshidratare poate fi urmărit integral. În acest moment, produsul poate fi achiziționat cu o reducere de 58%.

Deshidratorul de alimente Hendi Profi Line cu 10 tăvi

deshidratorul de alimente Hendi Profi Line cu 10 tavi

2. Deshidratorul de alimente Hendi Kitchen Line, PRO 2020 poate să usuce în timp foarte scurt chiar și plante medicinale: mușețel, mentă, busuioc, mărar, cimbru, pătrunjel etc. Este dotat cu 7 tăvi de uscare a alimentelor, are display digital, timer și temperatura reglabilă între 35 - 70°C. Dimensiunile sale de 345x450x(H)315 mm îl fac să se integreze ușor în orice tip de bucătărie. Este echipat cu un suport transparent care poate fi folosit pentru a strânge reziduurile, iar puterea motorului este de 500W. Deshidratoarele Hendi au cuprins în manualul de utilizare timpul și temperaturile de uscare recomandate pentru fiecare aliment. Produsul este disponibil la promoție limitată cu o reducere de 44%.

Deshidratorul de alimente Hendi Kitchen Line, PRO 2020

Deshidrator alimente Hendi Kitchen Line

3. Deshidratorul de alimente Hendi Profi Line cu 6 tăvi are o putere a motorului de 550 W, ceea ce-l proiectează în categoria echipamentelor cu randament profesional. Atât interiorul, cât și exteriorul acestui aparat sunt fabricate din inox de înaltă calitate. Temperatura este reglabilă între 35-75°C, dispune de panou de comandă digital și timer, reglabil până la 24 de ore, cu trepte de 30 de minute. Grilele din inox au dimensiunea de 300x320 mm, sunt distanțate uniform, ușor de scos și curățat. Procesul de deshidratare poate fi urmărit prin ușa transparentă a echipamentului.

Deshidratorul de alimente Hendi Profi Line cu 6 tăvi

Deshidratorul de alimente Hendi Profi Line cu 6 tăvi

Întreținerea deshidratoarelor alimentare

Deshidratorul alimentar este un echipament de bucătărie care se întreține cu ușurință. Tot ce avem de făcut este să respectăm întocmai instrucțiunile din manualul de utilizare oferit la achiziționare. După folosire, deshidratorul se scoate din priză, tăvile se spală cu apă și detergent. Se curăță și tava în care eventual s-au scurs reziduurile. Interiorul se curăță cu o lavetă umedă, apoi se lasă să se usuce. Aparatul nu se va cufunda în apă și se va folosi abia după uscarea completă.